Miksi ompelemme käsin nahkatuotteemme

ompelemme-kasin-nahkatuotteemme


Miksi ompelemme käsin nahkatuotteemme

Yksi monista ominaisuuksista, jotka tekevät Tina’s Design Housen nahkatuotteista ainutlaatuisen ja uniikin, on se, että ompelemme käsin kaikki tuotteemme. Tässä artikkelissa käyn läpi sitä miksi ompelemme käsin nahkatuotteemme emmekä käytä siihen ompelukonetta. Sekä sitä miten se vaikuttaa tuotteeseen ja mikä merkitys sillä on minulle käsityöläisenä.


Miten käsin ommeltu tikki eroaa koneommellusta tikistä?

Yksi tärkeä ero näiden ompeleiden välillä on se, että koneella ommellessa tarvitaan tikin muodostamiseen kaksi erillistä lankaa; alalanka ja ylälanka. Yksikertaisesti selitettynä ompelukone muodostaa tikin seuraavasti: Jokaisen tikin aluksi neula työntää lankalenkin nahan läpi. Sukkula kiertää langan puolakotelon ja samalla alalangan ympäri. Langannostaja vetää lankalenkin ylös nahalle. Ylä- ja alalanka sitoutuvat toisiinsa muodostaen ns. lukkotikin.Käsin ommeltuun tikkiin tarvitaan vain yksi lanka mutta kaksi neulaa, yksi langan molemmissa päissä.  Ommellessa langan molemmat päät kulkevat edestakaisin molemmin puolin nahkaa, eli lanka ns. ”juoksee” nahassa

kasin-ommeltu-satulatikkaus


Kumpi on kestävämpi ommel?

Teknisesti ottaen käsin ommeltu tikki antaa lujemman ja kestävämmän rakenteen, kuin koneommeltu. Jos koneella ommeltu tikki katkeaa, alkaa koko tikkaus purkautua ommellulta matkalta ja yhteen ommellut palat irtoavat toisistaan. Jos käsin ommeltu tikki katkeaa, ei koko ommelrivi purkaudu, koska tikkaus nahan toisella puolella on ehjä ja pitää nahan palat yhdessä.


Mikä merkitys käsinompelulla on minulle käsityöläisenä?

Käsin ompeleminen on hidasta ja huomattavasti hitaampaa kuin koneella ompelu. Minulle suunnittelijana ja käsityöläisenä on tuotteen valmistus sekä lopputulos merkittävässä asemassa. Tuotteitahan valmistamme käytettäväksi ja tarkoitus on tehdä asiakkaillemme laadukkaita, esteettisiä ja uniikkeja tuotteita, jotka kestävät vuosikymmeniä.

Käsityöläisenä rakastan myös koko prosessia suunnittelusta tuotteen valmistamiseen ja lopputulokseen saakka. Jokainen nahkatuote valmistetaan käsityönä käyttäen perinteisiä materiaaleja ja käsityökaluja kunnioittaen vanhaa käsityöperinnettä. Jokainen valmistettu nahkatuote on uniikki ja pieniä eroavaisuuksia saattaa olla samojen tuotteiden välillä mutta se kuuluu käsityöhän ja kertoo siitä, että tuotteet eivät ole massatuotettuja.